Грип при диабет

Грип при диабет

Диабетици трябва да се опитате да се избегне заболяване от грип. Грипът е вирусно заболяване, което засяга горните дихателни пътища и мускулите. Заразяват с грип може всеки един човек, но за диабетици е особено трудно да се бори с вируса. Грип и останалите вирусни инфекции причиняват допълнителен стрес на организма, което влияе върху нивото на захар в кръвта и увеличава вероятността от усложнения.

Грип при диабет

Основните симптоми на грип

Грипът започва внезапно и се придружава от следните симптоми:

- обикновено висока температура

- силна болка в мускулите и ставите

- обща слабост на организма

- зачервяване и слезоточивость на очите

Колко често трябва да се измери нивото на захар в кръвта при захарен диабет

Диабетику, заболевшему грип, много е важно редовно да се измерва нивото на кръвната захар. Трябва всеки 3-4 часа провери захарта в кръвта, както и при значителни промени незабавно да се потърси медицинска помощ. При твърде високо ниво на захар, вашият лекар може да повиши дозата на инсулина. Също така е необходимо да се провери кетони, ако нивото на кетони ще доведе до критична точка, след това у болния може да се случи кома.

Някои се придържат към хранене при грип

Болен от грип често се чувства силно неразположение, което е придружено от липса на апетит и жажда. Въпреки това, трябва да се хранят редовно, че да се поддържа нивото на кръвната захар.

Най-добре е да се хранят обичайните ястия. Трябва да се консумира около 15 грама въглехидрати на всеки час при грип. Например, парче хляб, 100 грама кисело мляко или 100 г супа.

Как да се избегне обезводняване при грип

Грип при диабет
При някои пациенти болни от грип може да се появят гадене, повръщане и диария. Затова е важно да се пие на малки порции течност, но възможно най-често, за да се избегне обезводняване на организма. В продължение На час се препоръчва да се пие 1 чаша течност. Най-добре е да се пие течност, не съдържа захар, например вода, чай. Ако на пациента падна на нивото на захар, а след това може да се пие ? чаши гроздов сок.

Как може да се избегне заразяване с грип

При пациенти със захарен диабет, също трябва да се направи ваксиниране срещу пневмония, тази ваксина се прави 1 път на три години и намалява вероятността от заболявания се кандидатства.

Какво друго можете да направите?

Друг възможен немедикаментозный начин за превенция, облечена в стерилна марля превръзки, които трябва да се променят на нова 1 път на 6 часа.

Много е важно да се спазват всички предпазни мерки, като ограничаване на контакти с хора, особено болни, редовно миене на ръцете, особено след посещение на обществени места, транспорт. Трябва да се опитаме да не се търка мръсни ръце на очите и лигавицата.

Свързани статии